Veszélyes az egészségre? Lehetek beteg a klímától?

Az ún. légiós-betegséget a legionella baktérium okozza, mely megtalálható minden vízben. Az utóbbi évek nyaralási szezonjában menetrendszerűen bukkantak fel a kereskedelmi médiában a legionella-fertőzésekről tudósító rövid hírek. Mára már szinte mindenki hallott valamit a legionellákról, de ezek az ismeretek általában még az épületgépészeti szakemberek körében sem terjednek tovább az újsághírekben közölteknél. Pedig a legionella baktériumok okozta ún. legionárius betegség tipikus civilizációs kór.

Mivel a háztartási klímaberendezések nem porlasztanak vizet a légtérbe, így alapesetben legionella betegséget sem okozhatnak.

Ha azonban a beltéri egység nincs megfelelően tisztítva, fertőtlenítve megfelelő szerekkel, úgy az egység nedves hőcserélőjén lerakódhatnak olyan szerves anyagok, melyeken megtelepedhetnek baktériumok.

Érdemes a tisztítást szakemberre bízni, aki tudja, mely részeit kell alaposan bepermetezni megfelelő szerrel és gyakran előfordul, hogy meg kell bontani a készülék burkolatát hogy a mélyebb felületen lévő lerakódásokat eltávolítsuk.

Rendszeres karbantartással a szerves anyagok, (penész)gomba fajok lerakódása is elhárítható, illetve 100 %-osan megelőzhető.